A hőség idején különösen fontos a tűzvédelmi előírások betartása, illetve fontos, hogy a munkáltatóknak kockázatértékelési tervet is kell készíteniük a melegben végzett tevékenységekre.
Hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére, a nagy meleg, a tartósan 24 fok feletti hőmérséklet kockázatot jelenthet a munkabalesetek szempontjából is, ugyanakkor zárt térben is oda kell figyelni a megfelelő körülményekre, például klímaberendezés használatakor a tisztításra és a megfelelő hőmérséklet beállítására.
A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi
állapot, a ruházat, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. A hirtelen jött nagy meleg,
a napokig tartó hőség mindenkit megvisel, de rendkívül megterhelően hat a fizikai munkát
végzők szervezetére.
Hőséghullámok idején a munkavégzés még fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre, az
átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel érheti. A tartós
meleg környezeti hőmérséklet (magas napi középhőmérséklet) és a fizikai munka a szervezetben
többlethőtermelést okoz, ami megnöveli a hőártalmak (pl. hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta)
kialakulásának kockázatát. A hőstressz, kiszáradás a legrosszabb esetben halálhoz is vezethet.
Szabadban végzett fizikai munka (pl. fakitermelés, építőipari kivitelezési tevékenység,
útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) során
különös gondot kell fordítani a hőártalmak és a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére.
A hőség hatására bekövetkező élettani változások (pl. figyelmetlenség, reakcióidő növekedése, fáradékonyság, nedves, csúszós kéz) növelik a munkahelyi balesetek kockázatát is, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz. A jogszabály megfelelő hőmérsékletű védőitalt és a pihenőidőt ír elő kötelezően.
Általános munkavédelmi előírások és egészségvédelmi tanácsok:
-megfelelő hőmérsékletű (14-16 °C-os) ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával
– a munkavállalók kerüljék az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú italok fogyasztását
-munkavégzés során pihenőidő beiktatása, lehetőleg hűvös, árnyékos helyen
-A munkavédelmi oktatás során a fentiekben felsorolt veszélyforrások és a szükséges
megelőző intézkedések mellett fel kell készíteni a dolgozókat arra is, hogy felismerjék és
kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. Fel kell hívni a
munkavállalók figyelmét, hogy figyeljenek egymásra, bármilyen egészségi állapotukkal
összefüggő panasz, rosszullét, valamint sérülés esetén a munkát azonnal hagyják abba, és
igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást.
Minél gyorsabban történik meg az elsősegélynyújtás, annál kisebb az esélye egy komolyabb egészségkárosodásnak. Az emberélet mindennél fontosabb!